Vandaag twee jaar geleden (op woensdag 24 oktober 2012) werd het Marketingstrategie Kennisplein voor het eerst in gebruik genomen door klanten van Strategischmarketingplan.com. Een bijzonder moment voor mij als initiatiefnemer van dit marketingplatform. Dat wil ik dan ook niet zomaar voorbij laten gaan.

Eerste kantoorruimte

De zomer van 2012 heb ik besteed aan het ontwikkelen van het Marketingstrategie Kennisplein. Vanuit mijn oude slaapkamer in het ouderlijk huis werkte ik iedere dag aan het digitaliseren van marketingmodellen en het bouwen van Strategischmarketingplan.com. Hoewel ik sinds mijn studententijd al niet meer in mijn ouderlijk huis woon, ondersteunde mijn ouders mij graag bij het opzetten van mijn bedrijf door mijn oude slaapkamer als kantoor beschikbaar te stellen. ’s Morgens koffie aan de keukentafel met moeders en daarna aan het werk. Een bijzondere zomer nu ik er aan terug denk.

Het idee voor het kennisplein

Eind 2011 ontstond het idee voor Strategischmarketingplan.com en het bijbehorende Marketingstrategie Kennisplein tijdens marketingonderzoek naar de trend Cloud Computing in de ERP sector. ERP is een bepaalde vorm van bedrijfsbrede software door middel van modules. De partner van Microsoft, waarvoor ik dit onderzoek destijds deed, vroeg zich af of ze mee moesten in de trend van Cloud Computing. Je zag diverse vormen van software richting de “Cloud” gaan. Was ERP software daar ook al aan toe? De opdrachtformulering luidde dan ook: “Hoe kan de opkomende trend Cloud Computing binnen de wereldwijde ERP markt tot winstgevendheid leiden voor de organisatie binnen haar bedrijfstak?”.

Toetsen van het business idee

Toen ik bezig was met marketing analyses en het opstellen van marketingmodellen voor dit ERP onderzoek, ging ik mij afvragen hoe je marketingstrategie toegankelijk kunt maken voor een grotere groep mensen. Ik ging ervan uit dat veel mensen meer aan marketingstrategie willen doen, maar in eerste instantie niet weten hoe ze daaraan kunnen beginnen.

Om antwoord te krijgen op dit vermoeden ben ik begonnen met mijn eigen marktonderzoek. Ik wilde snel een kwantitatieve bevestiging. Tijdens mijn studententijd heb ik enige kennis opgebouwd van het internet als freelance SEO specialist. Ik zag het internet en de zoekopdrachten die mensen daar gebruiken als een kwantitatief instrument om mijn vermoeden te onderbouwen. Met een kijkje in de database van Google, Yahoo en Bing, ontdekte ik dat dagelijks een grote groep mensen via de internetzoekmachines op zoek zijn naar marketingstrategie gerelateerde informatie.

 ” hoe kun je marketingstrategie
toegankelijk maken
voor een grotere groep mensen “

Dat gaf mij het eerste vertrouwen. Ik wist dat er een markt is voor kennis over marketingstrategie, waarmee ook kansen gemoeid waren. Tot zóver mijn externe analyse. Om de sterktes en zwaktes van mijn prille (lees; ongeorganiseerde) organisatie te toetsen, besloot ik om Strategischmarketingplan.com online te zetten. Sterktes en zwaktes kunnen immers niet bestaan zonder organisatie. Het online zetten van de website was mijn eerste vorm van “organiseren”.

In 48 uur een nummer 1 positie

“Strategisch marketingplan” is voor mij vanaf het begin een belangrijk zoekwoord waarop ik gevonden wil worden. Het is dan ook een weloverwogen keuze om dit op te nemen in de merknaam en URL. Zondag 1 juli 2012 was het zover. Strategischmarketingplan.com is sindsdien bereikbaar via het wereldwijde web. De informatie die je op de website kon vinden bevatte een stappenplan voor het schrijven van een strategisch marketingplan. Dit stappenplan is vandaag de dag herschreven en verschillende keren verbeterd en aangevuld. Al op dinsdag 3 juli 2012 was dit stappenplan goed genoeg voor een nummer 1 positie op mijn belangrijkste zoekterm “strategisch marketingplan”. Die nummer 1 positie in Google leverde mij een eerste stroom aan bezoekers richting mijn website en een dosis enthousiasme om er mee door te gaan.

Organisatie analyse

Dat smaakt naar meer. De factoren in de markt laten mooie kansen zien, was mijn conclusie. De factoren in de organisatie bevatten zowel sterktes als zwaktes. Mijn destijds iets minder prille organisatie (lees; mijn website, bezoekers en ik) hadden een bijzondere sterkte verworven. Namelijk een publiek. De grootste zwakte was het ontbreken van een verdienmodel. Dat kan killing zijn voor een commerciële organisatie. Internet bedrijven zijn daar (soms) een uitzondering op. Het bekendste verhaal is Facebook waarbij een miljoenenpubliek is vergaard vóórdat er een verdienmodel was. Nou wil ik Strategischmarketingplan.com niet vergelijken met Facebook, maar toch. Hoewel internetbedrijven in de beginfase een uitzondering kunnen zijn, wordt een organisatie pas commercieel met een verdienmodel.

Product ontwikkeling

Uiteraard was ik mij bewust van het gevaar van deze zwakte. De marketingstrategie die ik kon bewandelen was vanzelfsprekend “Productontwikkeling” volgens Ansoff. Een bestaand publiek, en een nieuw product. En zo komen we uit bij die zomer van 2012 waarin ik koortsachtig gewerkt heb aan de eerste versie van het Marketingstrategie Kennisplein. Het startpunt van dit project was (en is) het toegankelijk maken van marketingstrategie voor een groot publiek.

Ansoff matrix

Ansoff matrix schematische afbeelding

Woensdag 24 oktober 2012 was het zover. De eerste klanten kregen vanaf die dag toegang tot het Kennisplein. Ik was dan ook super trots toen ik een eerste recensie op het Marketingstrategie Kennisplein mocht ontvangen van Spinnin’ records. Niet de minste. Spinnin’ records is één van de eerste die gebruik maakt van het Marketingstrategie Kennisplein, en zei daarover het volgende:

[testimonials style=”7″ margin_top=”” margin_bottom=””]

Spinnin'%20records

%3Cp%3EAbsolute%20life-%20en%20tijd%20saver%20voor%20wie%20z%E2%80%99n%20studieboeken%20ooit%20bij%20het%20oud%20papier%20heeft%20gegooid!%3C%2Fp%3E%0A

[/testimonials]

Marketingstrategie Kennisplein 2.0

Afgelopen zomer stond in het teken van een grootschalige update aan het kennisplein. Door te luisteren naar de eerste gebruikers was er de mogelijkheid om een fikse verbeterslag te slaan. Het koste me opnieuw een zonnige zomer, maar het resultaat mag er zijn. De marketingmodellen generator en de marketingstrategie snelstart hebben een upgrade ondergaan. Verder is het kennisplein uitgerust met 3 nieuwe functies:

  1. Webinars en tutorials
  2. Sociaal kennisplein
  3. Consult op afspraak

Ondernemers avontuur

De zomer van 2012 heb ik fulltime aan de website mogen werken. Noodgedwongen ben ik in januari 2013 op zoek gegaan naar een parttime job bij KPN. Tot 1 juni 2014 heb ik mijn werkweek moeten delen met KPN. Simpelweg om de opstartfase te overbruggen. Het doel is niet uit mijn vizier geweest; fulltime voor Strategischmarketingplan.com aan de slag. Dat is gelukkig weer bereikt.

Tot de dag van vandaag heb ik het avontuur van Strategischmarketingplan.com voor geen goud willen missen. Mooie dingen zijn bereikt door dit online platform wat inmiddels mijn passie is geworden:

Ik ben dankbaar voor deze ontwikkelingen. Graag sta ik daar bij stil. Bij welke professionele ontwikkelingen sta jij graag stil?

Share This