De SWOT-matrix wordt ook wel confrontatiematrix genoemd. In de SWOT-matrix kun je zien hoe de aansluiting met de markt eruit ziet. Dat noemen we markt-fit. Wij laten zien hoe je zelf snel en gemakkelijk een SWOT-matrix kunt samenstellen voor jouw organisatie.
Wat is een SWOT-confrontatiematrix?
De SWOT-confrontatiematrix is een marketingmodel waarbij de markt en de onderneming met elkaar geconfronteerd worden. Deze matrix ‘confronteert’ de belangrijkste sterktes en zwaktes van de onderneming met de meest belangrijke kansen en bedreigingen uit de markt. Hierdoor kun je in de SWOT-matrix aflezen hoe de aansluiting is tussen je organisatie en de markt. Dit wordt ook wel ‘markt-fit’ genoemd. De uitkomsten zijn belangrijk voor het bepalen van de marketingstrategie.
SWOT-analyse voorbeeld
De SWOT-analyse en de confrontatiematrix zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en vormen samen het hart van elk strategisch marketingplan.
De SWOT-analyse onderzoekt de sterktes en zwaktes binnen de organisatie op micro niveau en de kansen en bedreigingen in de markt op meso en macro niveau. Dit doe je met behulp van de interne analyse, ook wel sterkte zwakte analyse genoemd, en de externe analyse. Zo ontstaat een duidelijk SWOT-model dat je kunt rangschikken naar mate van belangrijkheid.
SWOT-analyse eenvoudig samenstellen met Marketingbright Academy
Confrontatiematrix voorbeeld
De SWOT-analyse verzorgt de input voor de confrontatiematrix, oftewel de SWOT-matrix. Zodra je de verschillende elementen van de SWOT-analyse op volgorde van belangrijkheid hebt gezet, neem je de top 3 mee naar de confrontatiematrix. Hierdoor heb je 3 sterktes, 3 zwaktes, 3 kansen en 3 bedreigingen.
Zo blijft je confrontatiematrix overzichtelijk en kun je eenvoudiger strategische issues afleiden. Bij het bepalen van de marketingstrategie (de stap die na de confrontatie komt) neem je overigens wel alle uitkomsten uit de SWOT-analyse mee. Maar bij de confrontatiematrix beperk je jezelf tot de belangrijkste 3 voor de overzichtelijkheid.
Confrontatiematrix maken
De confrontatie matrix of SWOT-matrix ‘confronteert’ de sterktes met kansen, sterktes met bedreigingen, zwaktes met kansen en zwaktes met bedreigingen. Het gaat hierbij om de vier volgende vragen:
- Stelt deze sterkte de organisatie in staat om deze kans te benutten?
- Stelt deze sterkte de organisatie in staat om deze bedreiging te weren?
- Verhindert deze zwakte de organisatie om deze kans te benutten?
- Verhindert deze zwakte de organisatie om deze bedreiging te weren?
Deze vragen worden elk afzonderlijk beantwoord met ‘zeer positief’ (+2), ‘positief’ (+1),‘neutraal/geen relatie’ (0), ‘negatief’ (-1) of ‘zeer negatief’ (-2).
Zoals je in het voorbeeld van de confrontatiematrix ziet, corresponderen de nummers met de antwoorden en krijgen deze direct een kleur mee. Daarbij betekent groen een positieve markt-fit en rood geeft aan dat er verbetering mogelijk is. Hoe donkerder de kleur, des te nadrukkelijker de uitkomst in de confrontatiematrix. Zo kun je heel gemakkelijk zien hoe en waar verbeteringen nodig zijn in de organisatie en je marketingstrategie hierop aanpassen.
De kleuren worden automatisch berekend door de SWOT-matrix generator.
Bekijk Marketingbright Academy voor het maken van een SWOT-analyse en andere marketingmodellen.
Start vandaag nog met het samenstellen van jouw SWOT-matrix om nieuwe inzichten te krijgen in de aansluiting met je markt. Gebruik de tools en templates van Marketingbright Academy voor stap-voor-stap begeleiding.
0 reacties