WORDPRESS SEO

Zoekmachine optimalisatie voor WordPress

Ben je geïnteresseerd in WordPress SEO? Dan heb je vast een WordPress website of wil je er één maken. Aangezien je niet meer om SEO heen kan, wil ik met behulp van deze SEO voor WordPress handleiding inzicht bieden in de basis onderdelen van WordPress SEO.

SEO vriendelijk WordPress thema

Voordat ik inhoudelijk in ga op SEO is het belangrijk een SEO vriendelijk WordPress thema te kiezen. De kwaliteit van je WordPress thema staat hier centraal. Met een SEO vriendelijk WordPress thema is het vrijwel onmogelijk een goed functionerende website te hebben die tevens goed presteert in zoekmachines.

Een goed WordPress thema is afgestemd op SEO en communiceert op de juiste wijze met zoekmachines. Daarnaast bieden ze vaak functionaliteit met diverse plugins. Enkele voorbeelden van SEO vriendelijke WordPress thema’s zijn Divi, OptimizePress en Avada.

Beoordeel een SEO vriendelijk thema

Let op de volgende zaken wanneer je op zoek gaat naar een SEO vriendelijk WordPress thema.

  • Volledig ‘mobile responsive’
  • Snelle laadtijd voor de gebruiker
  • Geen SEO fouten in de code

Hierboven zie je een afbeelding van Divi, het WordPress thema van ElegantThemes. Dit thema scoort goed op bovenstaande punten en dus op SEO.

Mobile responsive

Zorg ervoor dat een thema responsive is, zodat het voor alle apparaten geschikt is. Ga niet meteen voor het nieuwste thema, want de kans dat er nog kinderziektes in zitten is vrij groot. Zorg ervoor dat het WordPress thema aan jouw eisen voldoet, want anders beschik je niet over de benodigde functies van je website.

Kijk ook naar wat voor ondersteuning er bij het WordPress thema zit inbegrepen. Een goede ondersteuning komt goed van pas wanneer blijkt dat bepaalde functies in de praktijk toch minder makkelijk toepasbaar zijn. Niet alleen het WordPress thema moet SEO vriendelijk zijn. De website zelf ook. Zorg ook dat je de website optimaliseert op het gebied van SEO. Met de Yoast SEO plugin is dit zeer gemakkelijk.

Laadtijd voor de gebruiker

Het is voor de bezoeker van jouw website niet fijn om lang te moeten wachten totdat deze op zijn scherm verschijnt. Daarom let Google erop of websites een snelle laadtijd hebben. De laadtijd van een website wordt door verschillende factoren beïnvloed waarvan je WordPress thema er één van is.

Alle code en media die het WordPress thema meestuurt naar de bezoeker beïnvloed de laadtijd. Je wilt dus een WordPress thema dat daar efficient mee om springt en alleen de zaken meestuurt die er echt toe doen.

SEO fouten in de code

Niet alle WordPress themas zijn ontwikkeld door mensen met verstand van SEO. Daardoor kan een programmeur of een designer van een WordPress thema beslissingen maken die niet ten goede komen voor de SEO van de website.

Strategischmarketingplan.com heeft zelf ooit een voorbeeld meegemaakt waarbij een grove SEO fout in het thema zat. De programmeur van het thema had ervoor gekozen om het logo linksboven in een zogenaamde H1 tag te plaatsen.

De H1 tag is de belangrijkste titel tag op een pagina en iedere pagina bevat er idealiter één. Maar omdat het logo óók in een H1 geplaatst was bevatte iedere pagina op de website 2 H1 titels. We hebben contact opgenomen met de programmeur en hem gewezen op de fout. Met de volgende update is de fout hersteld.

WordPress Theme Detector

Mocht je een interessante website layout tegen komen, dan kun je WordPress Theme Detector gebruiken om te achterhalen of de website op WordPress draait. Wanneer de website op Wordpress draait, biedt WordPress Theme Detector nuttige informatie over het thema. Zo is onder anderen zichtbaar welk thema de website gebruikt, met welke plugins het thema werkt en hoe populair het thema is. Op deze manier kun je snel achterhalen of het een SEO vriendelijk WordPress thema is.

Tags

Tags zijn een belangrijk onderdeel voor het indexeren van je pagina. Zo heb je onder anderen de title tag en meta description die voor zoekmachines als Google zeer waardevol zijn. Benut de title tag en meta description goed voor je SEO, wat dit heeft veel invloed op de vindbaarheid van de pagina. Zorg ervoor dat iedere title tag en meta description uniek is. Wanneer dit niet het geval is kunnen zoekmachines pagina’s als dubbele content zien. Hiervoor wordt je afgestraft op je SEO score.

Title tag

De belangrijkste plek voor je keyword is in de title tag. De title tag is de SEO-titel van je pagina die de zoekmachine vertelt waar de pagina over gaat. Deze titel wordt weergegeven in de zoekresultaten. Zoals aangegeven is het belangrijk dat je de title tags goed benut. Met behulp van de snippet editor van de Yoast plugin is dit zeer gemakkelijk, zoals je ziet in het onderstaande voorbeeld.

Meta description

Naast de title description is ook de meta description een belangrijk onderdeel van de meta data. Het doel van de meta description of meta tag betreft een korte en bondige samenvatting van de inhoud van de pagina. Zoekmachines geven vaak de meta description tags weer in de zoekresultaten. De meta description tag kun je met de Yoast plugin makkelijk invullen. Dit doe je in het vak onder de meta omschrijving, zoals in het onderstaande voorbeeld is weergegeven. De meta description is gekoppeld aan het focus-trefwoord van de pagina. Zorg er dus voor dat dit keyword één of twee keer voorkomt in de meta desciption.

Zoals je ziet is er ook sprake van een slug. Dit komt terug in de URL van de pagina.

Meta keyword tag

Naast de title tag en meta description kun je ook gebruik maken van meta keywords. Met meta keyword tags kun je extra tekst toevoegen die opgenomen worden door spiders voor het indexeren van de pagina. In de snippet editor van de Yoast plugin staat deze functie uit, omdat Google hier geen gebruik meer van maakt. Ook zoekmachines als Yahoo! en Bing hechten zo goed als geen waarde aan meta keywords. Dit komt omdat er in het verleden misbruik is gemaakt van meta keywords. Je kunt de functie in de Yoast SEO plugin activeren, maar het is een nutteloos onderdeel voor WordPress SEO.

Pagina tags en categorieën

Naast de bovenstaande tags heb je ook nog de pagina tag. De pagina tag is een taxonomie. Taxonomieën hebben als doel de content van je website te sorteren om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren. Pagina tags beschrijven specifieke informatie van je pagina’s. Hiermee kun je pagina’s zeer specifiek onderverdelen in een soort van mini categorieën. Pagina tags zijn namelijk een aanvulling op het gebruik van categorieën. Dit bevordert de vindbaarheid van je pagina’s. Pagina’s tag hebben echter niet een bepaalde structuur. Ze zijn niet hiërarchisch.

Naast de tags heb je dus ook categorieën. Categorieën zijn net als de pagina tags taxonomieën. Categorieën zorgen voor de structuur van je website. Dit is een belangrijk onderdeel voor het vormen van je HTML sitemap. Het bevordert ook de vindbaarheid van je website. Ze zijn namelijk hiërarchisch ingedeeld. Je hebt hoofd categorieën met daaronder sub-categorieën. Zorg ervoor dat je de hoeveelheid categorieën beperkt. Vind de juiste verhouding tussen het aantal categorieën en het aantal pagina’s op je website. Creëer een balans tussen het gebruik van pagina tags en categorieën, want deze vullen elkaar aan.

Met Yoast is het zeer eenvoudig om pagina tags en categorieën toe te voegen. Zorg er wel voor dat je pagina in één categorië is ingedeeld, anders kunnen zoekmachines het mogelijk als dubbele content zien. Dit is zeer nadelig voor je SEO score. Ga naar je overzicht van pagina’s of berichten om een pagina tag of categorie toe te voegen. Ga met je cursor naar het desbetreffende artikel en klik op snel bewerken. In het onderstaande voorbeeld zie je hoe je met de Yoast SEO plugin categorieën en pagina tags kan toevoegen.

Mitch Eelants Strategischmarketingplan.com

Mitch Eelants

Online marketing en marketingmodellen

Mitch Eelants begon zijn online avontuur met MarketingModellen.com. Hij wist grote hoeveelheden zoekverkeer te werven met zoekmachine optimalisatie. Nu specialiseert hij zichzelf in marketing analytics en neuromarketing. Plaats een reactie

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This