GOOGLE ANALYTICS

Hoe kan Google Analytics je helpen met zoekmachine optimalisatie?

Google Analytics biedt een goede basis voor inzicht in de website en kan worden gekoppeld aan Google AdWords en Google Webmaster Tools. Hiermee kun je de resultaten van onder andere AdWords uitstekend meten zijn.

Google Analytics instellen

Het is belangrijk Google Analytics op de juiste wijze te gebruiken. Stel daarom altijd een uitgebreid analytics dashboard samen. Dit kan bijvoorbeeld door gewenste klikpaden te maken. Bijvoorbeeld via de optie conversies.

Om het doorlopen van die klikpaden te stimuleren, moet je relevante links op elke pagina plaatsen die doorverwijzen naar de gewenste vervolgpagina. Dit draagt ook weer bij aan de interne linkbuilding. Zonder een uitgebreid analytics dashboard is het niet goed mogelijk resultaten te volgen. Zo haal je met een goed dashboard en een goede analyse daarvan de conversie omhoog.

Inzichten met Google Analytics

De belangrijkste focus ligt op de bouncerate en tijdsbesteding van de website. Met behulp van de bouncerate krijg je inzicht in welke mate een pagina stimuleert tot doorklikken op de website. Een hoge bouncerate betekent namelijk dat de pagina onvoldoende motiveert tot het doorklikken naar andere pagina’s op de website. Dan is de bezoeker te snel vertrokken. Met behulp van de tijdsbesteding krijg je inzicht in de relevantie van je content. Relevantie van je content is erg belangrijk voor SEO content. Een korte tijdsbesteding geeft aan dat de aanwezige content niet interessant genoeg is voor de bezoeker, waardoor die vertrekt. Het is belangrijk een hoge bouncerate en korte tijdsbestedings te voorkomen.

Zoekopdrachten achterhalen

Naast de bouncerate en tijdsbesteding biedt Google Analytics ook informatie over nieuwe en terugkerende bezoekers. Zo kun je bijvoorbeeld zien waar nieuwe en terugkerende bezoekers je op vinden, wat ideaal is om te achterhalen hoe je SEO keywords scoren. Dit kun je zien door te kijken bij ‘Zoekopdrachten’ onder het kopje ‘Zoekmachineoptimalisatie’ van ‘Acquisitie’. In de onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van de resultaten.

Zoals je ziet staat op nummer 1 de zoekopdracht ‘(niet ingesteld)’. Dit zogenoemde not-provided probleem komt doordat bezoekers die ingelogd zijn met een Google account over de mogelijkheid beschikken hun zoekwoorden af te schermen. Bijvoorbeeld wanneer iemand is ingelogd is op Gmail of Google+. Deze bezoekers kunnen gebruik maken van Google Encrypted Search, waardoor de zoekopdrachten zijn versleuteld door middel van SSL. Hierdoor kan Google Analytics de zoekopdracht niet achterhalen. Met Google Webmaster Tools kun je alsnog een deel van de niet ingestelde zoekopdrachten achterhalen, want hiermee kun je de top 1000 gebruikte zoekopdrachten van je website inzien. Inclusief niet ingestelde zoekopdrachten.

Mitch Eelants Strategischmarketingplan.com

Mitch Eelants

Online marketing en marketingmodellen

Mitch Eelants begon zijn online avontuur met MarketingModellen.com. Hij wist grote hoeveelheden zoekverkeer te werven met zoekmachine optimalisatie. Nu specialiseert hij zichzelf in marketing analytics en neuromarketing. Plaats een reactie

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This