FOETSJE-MODEL

Marketingstrategie toetsen
Download PDF

Het FOETSJE-model toetst en waardeert verschillende potentiële marketingstrategieën. “Welke marketingstrategie is het meest geschikt en past bij de onderneming?” is de hoofdvraag.

Wat is het FOETSJE-model?

Het FOETSJE-model toetst de potentiële marketingstrategie op de haalbaarheid van 7 doelstellingen. Deze 7 doelstellingen zijn vertegenwoordigd door de volgende vragen ten aanzien van de marketingstrategie:

  • F: Financieel – Genoeg middelen beschikbaar om het plan uit te voeren?
  • O: Organisatorisch – Is het plan organisatorisch uitvoerbaar?
  • E: Economisch – Past het plan binnen de doelstellingen van de organisatie?
  • T: Technologisch – Is het plan technisch uitvoerbaar?
  • S: Sociaal – Past het plan binnen de sociale doelstellingen van de organisatie?
  • J:  Juridisch – Is het plan juridisch uitvoerbaar?
  • E: Ethisch – Is het plan ecologisch verantwoord?

FOETSJE-model snel en gemakkelijk samenstellen

FOETSJE-model voorbeeld

Hieronder zie je een voorbeeld van de uitwerking van het FOETSJE-model in Excel. Een waardering van 1 tot en met 5 geeft in het FOETSJE-model voorbeeld aan in hoeverre de marketing strategie haalbaar, uitvoerbaar en/of verantwoordt is. Strategischmarketingplan.com heeft diverse marketingmodellen verwerkt in Excel. Marketingstrategie Kennisplein helpt ondernemers of marketingprofessionals eenvoudig om tot de juiste marketingstrategie voor de onderneming te komen.

Verband tussen FOETSJE-model en SFA-model

Het FOETSJE-model heeft een verband met het SFA-model van Johnson en Scholes. Het SFA-model is een marketinghulpmiddel en wordt gebruikt om strategische opties te toetsen en tegen elkaar af te wegen. Hierdoor is het mogelijk om uit de strategische opties die uit de SWOT-analyse naar voren komen de juiste keuze te maken. SFA staat voor Suitability (geschiktheid), Feasibility (haalbaarheid) en Acceptability (aanvaardbaarheid).

Feasibility (haalbaarheid)

De F (feasibility) uit het SFA-model komt overeen de aspecten van het FOETSJE-model. Met andere woorden; bij feasibility (haalbaarheid) wordt gemeten in welke mate de strategische optie haalbaar of mogelijk is door te kijken naar sterktes en zwaktes. De sterktes en zwaktes komen voort uit een interne analyse, onderdeel van de SWOT-analyse. Er wordt dus gekeken naar Financiële uitvoerbaarheid, Organisatorische uitvoerbaarheid, Economische uitvoerbaarheid, Technische uitvoerbaarheid, Strategische of sociale verantwoording, Juridische uitvoerbaarheid en Ethische of ecologische verantwoording, oftewel; FOETSJE.

FOETSJE-model: waar in het strategisch marketingplan?

Het FOETSJE-model wordt ingezet in Stap 5 – Waardepropositie van het strategisch marketingplan volgens Frambach en Nijssen. In Stap 4 – Confrontatie zijn de Kansen, Bedreigingen, Sterktes en Zwaktes met elkaar geconfronteerd. Na deze confrontatie wordt het centrale marketingprobleem zichtbaar waarop verschillende potentiële marketingstrategieën worden ontwikkeld, ook wel strategische opties genoemd.

Deze potentiële marketingstrategieën worden getoetst volgens het FOETSJE-model. Ben je als ondernemer of marketingprofessional bezig met het ontwikkelen van een marketingstrategie voor de onderneming? Marketingstrategie Kennisplein biedt de juiste hulpmiddelen en handvaten voor deze taak.

Jerome Knoot Strategischmarketingplan.com

Jerome Knoot

Marketing strateeg en ondernemer

Marketing toegankelijk voor iedereen" dat is mijn doel. Het Marketing Kennisplein vervult hierin de belangrijkste rol. Met e-learnings en slimme hulpmiddelen is jouw commerciële ambitie binnen handbereik. Bekijk Marketingbright Academy

13 Reacties

  1. Ulas Turkmen

    Hallo Jerome,

    Kan ik de uitkomsten van verschillende analyses gebruiken in het Business Model Canvas, of is dat juist een belemmering in het creatieve proces?

    Voor de interne analyse heb ik het 7S-model gebruikt. Voor de externe analyse heb ik een ABCD + leveranciersanalyse uitgevoerd. Met die gegevens vervolgens een SWOT-matrix ingevuld, en die gegevens als output gebruikt voor een confrontatiematrix.

    Ik ben té enthousiast geweest, want ik kom nu tot de conclusie dat ik het FSA- of FOETSJE-model simpelweg niet kan invullen, omdat veel nog onbekend (onzeker) is.

    Alvast bedankt!

    Antwoord
  2. Megan

    Beste,

    Welke marktstrategie zou je kunnen gebruiken voor een non- profit organisatie met als doel het inzamelen van geld om buitenlandse behandelingen voor kinderen met levensbedreigende ziektes terug te betalen? Super website trouwens!

    Antwoord
  3. sharon

    Beste,

    Ik wil graag het FOUTJE-model gebruiken voor mijn afstudeerscriptie. Hierbij moet ik de haalbaarheid in kaart brengen voor het openen van een vestiging in het buitenland. Daar zitten natuurlijk veel verschillende onderwerpen in, sommige hiervan zijn onderdeel van het FOETJE-model zag ik. (Juridisch, financieel/economisch, organisatorisch). Raad je het aan om het FOETSJE-model als hou vast te gebruiken voor mijn scriptie?

    Dank!

    Groet,
    Sharon

    Antwoord
      • sharon

        Hi, bedankt voor je reactie! Excuses, mijn autocorrectie herkende FOESTJE-model niet en maakte er dus automatisch ‘foutje’ van. Ik heb inmiddels een manier gevonden om het model toe te passen op mijn scriptie.

        Antwoord
  4. Kristel

    Beste,

    Op dit moment ben ik bezig met het schrijven van een ondernemingsplan (afstudeer scriptie). Kan ik het FOETSJE model gebruiken voor de haalbaarheid van de onderneming? en hoe kan ik de letters dan het beste interperteren?

    Alvast bedankt voor de hulp!

    Antwoord
    • Jerome Knoot

      Beste Kristel, eerlijk gezegd zou ik het FOETSJE-model niet gebruiken voor het toetsen van de haalbaarheid van een startup. Simpelweg omdat een startup grote mate van onzekerheid ervaart en het FOETSJE-model hier niet op voorbereidt is.

      Ik adviseer je om te kijken naar het business model canvas omdat dit model wel gemaakt is met startups in gedachte.

      Antwoord
  5. Jolein Witte

    Beste Jerome, ontzettend bedankt voor deze uitleg, het FOETSJIE is nu duidelijker. Ik heb nog wel een vraag, en ik hoop dat u deze kunt beantwoorden, of in ieder geval mij verder kunt helpen.

    Op dit moment ben ik mijn scriptie aan het verbeteren, de conclusie en de daarop volgende aanbevelingen waren afgekeurd. Mijn begeleider had advies gegeven over dit model, en dat ik uit de “TOWS” eerst een cluster moet kiezen, bv mini-mini of maxi-maxi. Ik vroeg mij af hoe ik dit kan doen. Daarna kan ik namelijk mbv de FOETSJIE criteria de beste strategie aanbevelen.

    Ik hoop dat ik het zo duidelijk heb vermeld en dat u mij advies kunt geven. Alvast hartelijk dank.

    Groeten Jolein

    Antwoord
    • Jerome Knoot

      Hoi Jolein, ik help je graag verder maar het TOWS model en mini-mini en maxi-maxi zijn mij onbekend. Ik heb sterk de indruk dat dit een afgeleide is van de SWOT analyse. Kan dat kloppen?

      Antwoord
  6. Patrick

    Duidelijke uitleg. Echter heb ik een vraag over de bron van het FOETSJE model. Deze heb ik namelijk nodig voor APA bronvermelding voor mijn scriptie. Waar kan ik deze vinden?

    Antwoord
    • Jerome Knoot

      Je kunt deze URL gebruiken voor je APA bronvermelding als internet-bron, Patrick. Het FOETSJE model is in de praktijk ontwikkeld en heeft naar mijn weten geen officiële herkomst.

      Antwoord
  7. Jo-anne

    Waar kan ik ergens het SFA model invullen waarbij jullie aangegeven dat iemand deze enkel hoeft in te vullen en het SFA model in zijn volledigheid krijgt?

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jouw marketingplan in 7 stappen

Jouw marketingplan in 7 stappen

Met deze gratis PDF...

Controleer je email inbox!

Share This