AIDA-MODEL

Reclameplan volgens het AIDA-model
Download PDF

Het AIDA-model van E.K. Strong is een klassiek marketing model dat nog steeds in de marketing wordt toepast om een reclameplan te ontwikkelen aan de hand van vier stappen. Een reclameplan kan dienen voor bijvoorbeeld websites, tv-reclame, abri’s en folders.

Wat is het AIDA-model?

Het AIDA-model is een marketingmodel waarin de vier stappen staan beschreven die in een reclame-uiting moeten voorkomen. Aan de hand van de vier stappen wordt het beslissingsproces van de consument in kaart gebracht, voordat er daadwerkelijk koop of gebruik van een product of dienst plaatsvindt. AIDA staat voor de afkorting: Attention, Interest, Desire, Action.

De stappen uit het AIDA-model

Klassieke reclamemodellen gaan er vanuit dat consumenten in elk geval drie fasen doorlopen voordat zij overgaan tot actie:

  • Cognitief (kennis)
  • Affectief (attitude)
  • Conatief (gedrag)

Ook in het AIDA-model komen deze fasen terug. Hieronder leggen we uit hoe dit werkt bij Attention, Interest, Desire en Action.

Attention (aandacht)

De eerste stap van het AIDA-model begint met attention, ofwel de aandacht trekken van de consument. Het doel is om de consument bewust te maken dat het product bestaat. De meest voorkomende methode om de aandacht van de consument te trekken is door middel van massacommunicatie. Echter is massacommunicatie niet altijd de beste methode. Vaak is een meer persoonlijke communicatie namelijk een stuk effectiever!

Interest (interesse)

Stap twee van het AIDA-model is interest en gaat in op de interesses van de consument. Wanneer het product niet de juiste interesse(s) van de consument benadert, kan het zijn dat de consument niet geïnteresseerd is en afhaakt. Probeer dus de juiste doelgroep te benaderen!

Desire (verlangen)

De derde stap van het AIDA-model is desire, wat de verlangens van de consument betreft. De consument is nu bewust van het bestaan van het product en beschouwt het als interessant. In stap drie moet de consument bewust worden van de voordelen van het product, zodat hij een aankoop kan gaan overwegen.

Action (actie)

De laatste stap van het AIDA-model is action en betreft de daadwerkelijke actie van de consument. De consument is bewust van het product en de daarbij horende voordelen. Het enige wat de consument nu nog hoeft te doen is overgaan tot de koop. De trigger tot actie is zeer breed. Alles kan van invloed zijn op de koop van het product, namelijk onbeheersbare en beheersbare factoren. Een onbeheersbare factor kan bijvoorbeeld weersomstandigheden zijn. Beheersbare factoren zijn van groter belang en betreffen factoren zoals schap positie, uitstraling van het product en stimulering van de belevenis van het product.

AIDA-formule is tijdloos

Het AIDA-model werd voor het eerst gebruikt in het boek ‘Theories of Selling’ van E.K. Strong dat stamt uit 1925. Het is daarmee één van de oudste modellen in de reclame. Ondanks dat er veel reclamemodellen zijn ontwikkeld sinds die tijd is de AIDA-formule nog steeds heel erg actueel.

Reclame is de grootste kunstvorm van de 20e eeuw

Marshall McLuhan

Wetenschapper, filosoof en mediaspecialist (1911- 1980)

AIDA-model voorbeelden

Het AIDA-model kan op vrijwel ieder koopproces worden toegepast. Denk bijvoorbeeld aan websites, billboards, Google AdWords advertentiecampagnes, flyers, reclame op televisie of in kranten en magazines, catalogi, enzovoort.

AIDA-model voorbeeld in Google AdWords

Van de vier stappen uit de AIDA-formule in een winkel of catalogus kun je je vast wel een voorstelling maken na de uitleg over Attention, Interest, Desire en Action. Maar ook online wordt deze methode toegepast. Om de laten zien dat het AIDA-model ook in de moderne online wereld actueel is, gebruiken we de advertentiecampagnes in Google AdWords als voorbeeld:

  • Attention: de potentiële klant moet oog voor een product krijgen. Dit doe je door in een Google advertentie de exacte zoekwoorden over te nemen waar een potentiële klant op zocht. Google laat dus het zoekwoord of de zoekzin in de advertentie zien. Zo valt de advertentie op.
    Een klant die bijvoorbeeld op zoek is naar een goedkope online reclamedrukwerk winkel, zal snel doorklikken als jouw advertentie letterlijk ‘goedkoop reclamedrukwerk’ laat zien. Het is hierbij belangrijk dat je de zoekvraag (het zoekwoord) terug laat komen in de advertentie.
  • Interest: de potentiële klant moet geïnteresseerd raken. Stel bijvoorbeeld de vraag ‘Snel en voordelig uw reclame laten printen?’ in de advertentie.
  • Desire: de potentiële klant moet het gevoel krijgen dat je zijn probleem kunt oplossen. Benoem als aanbieder hiervoor je sterkste USP’s. Bijvoorbeeld: ‘De allergoedkoopste’ of ‘Maatwerk voor aantrekkelijke prijzen’.
  • Action: de potentiële klant wordt klant en laat jou zijn probleem oplossen. Dit is natuurlijk de wens. Zorg daarom voor een duidelijke Call To Action, zoals: ‘Vraag nu een offerte aan’ of ‘Koop nu product X’.

Impulsaankopen en dure aankopen

De werking van de AIDA-formule hangt af van het product dat wordt verkocht. Impulsaankopen zoals (goedkope) artikelen die in de supermarkt bij de kassa liggen, doorlopen het AIDA-stappenplan ook, maar een stuk sneller. Het proces duurt juist langer bij de aankoop van dure producten zoals een woonhuis. Toch zullen reclamemakers altijd rekening houden met de stappen uit het AIDA-model bij de ontwikkeling van nieuwe campagnes.

AIDA-model en de sales funnel

Het AIDA-model is goed toe te passen in de sales funnel en marketing funnel. De sales funnel beschrijft het totale proces waarbij geïnteresseerden in een product of merk daadwerkelijk klant worden. De doelgroep wordt met behulp van geautomatiseerde boodschappen verleid tot een aankoop.

Bovenin deze verkooptrechter richt de marketing funnel zich op het creëren van bekendheid (‘awareness’) bij de doelgroep. Dankzij de awareness die wordt verhoogd bij de suspect of lead, kan de potentiële klant een prospect worden dat het product graag wil hebben. En zo uiteindelijk klant (en zelfs terugkerende klant) worden.

Het AIDA-model komt terug in elke marketing- en salesfunnel. Awareness/Attention en Interest maken in dit proces deel uit van de marketing funnel. Desire en Action vallen onder de sales funnel. Meer informatie over het salesproces vind je in ons uitgebreide artikel over de sales funnel.

Mitch Eelants Strategischmarketingplan.com

Mitch Eelants

Online marketing en marketingmodellen

Mitch Eelants begon zijn online avontuur met MarketingModellen.com. Hij wist grote hoeveelheden zoekverkeer te werven met zoekmachine optimalisatie. Nu specialiseert hij zichzelf in marketing analytics en neuromarketing. Plaats een reactie

10 Reacties

  1. Ninke

    Hallo,
    Ik heb een vraag. Ik stel een enquête op om mijn doelgroep te bevragen, ik gebruik hiervoor het AIDA model. Er wordt per fase een vraag gesteld. Uiteindelijk zal op basis daarvan moeten worden geanalyseerd welke fase het ‘hoogste’ scoort. Dat zal voor een groot deel dan van invloed zijn op de ‘boodschap’ die moet worden bepaald.
    Dus er moet worden bepaald in welke fase de boodschap komt. Ik kom er alleen echt niet uit welke vragen hiervoor passend zijn, om te stellen aan de doelgroep. Kunnen jullie me misschien helpen?
    Groetjes, Ninke

    Antwoord
    • Mitch Eelants

      Hallo Ninke,

      Als je wilt bepalen welke fase het hoogst scoort zul je de mate van herkenning (recall) moeten gaan bepalen en de daarbij horende motivatie inzichtelijk moeten maken. Bijvoorbeeld door een aantal verschillende boodschappen voor te leggen. Zo kun je de doelgroep vragen of ze jouw boodschap tussen al die andere kunnen herinneren en waarom?

      Hopelijk kun je hiermee verder, succes!

      Antwoord
  2. Cecile M

    In het boek van Floor, Van Raaij & Bouwman staat dat het AIDA model en het DAGMAR model allebei verouderd zijn. Dit omdat beide modellen uitgaan van een vast beloop door de fases.
    Het boek beschrijft dat mensen vaak pas na de aankoop de eigenschappen bestuderen van het product, dit wordt benoemd als Dissonantie-Attributie-hierarchie. Het proces is dan: merkbekendheid -> aankoop -> (vorming) kennis/attitude -> herhalingsaankoop. Ook wel het ATR model genoemd.
    Wellicht leuk om eens over na te denken en vooral kritisch te kijken of dit voor jouw merk/product ook van toepassing is (of in je eigen koopgedrag)!

    Antwoord
  3. Ninke

    Hi Jerome,

    Het is al een wat oudere pagina dus ik weet niet of hier nog op gereageerd wordt. Maar ik vroeg me af, is het AIDA model geschikt om meer naamsbekendheid te creëren? Ik wil voor mijn scriptie een model wat daar geschikt voor is. Of is het AIDA model vooral geschikt voor reclame maken? Mijn scriptie heeft betrekking op de verkoop van verzekeringen, bankproducten en hypotheken, dus ik weet niet of het AIDA model hiervoor gebruikt kan worden. Ik hoor graag van u!

    Groetjes, Ninke

    Antwoord
  4. Havva de Bruin

    Hi allen,

    Voor mijn scriptie ben ik op zoek naar (wetenschappelijke) literatuur omtrent het AIDA model.

    Helaas heb ik zelf nog niks kunnen vinden omtrent het feit of dit een (wetenschappelijk) bewezen effectief model is.

    Alle input is welkom.

    Alvast bedankt,
    Havva de Bruin

    Antwoord
  5. Mika

    Beste Jerome,

    Wat een fijne site om te gebruiken 🙂

    Ik zoek een model om te gebruiken voor mijn scriptie. Ben op dit moment bezig met het PVA voor mijn SMP en gebruik al verschillende modellen om verscheidene zaken in kaart te brengen.

    Nu ben ik op zoek naar een model wat me het beste kan helpen voor acquisitie te doen voor een bedrijf wat gespecialiseerd is in het geven van opleidingen. Kan ik het beste het AIDA model gebruiken of het DAGMAR/ACCA model?

    Hoop dat je me hierbij kan helpen.

    Met vriendelijke groet,

    Mika

    Antwoord
    • Jerome Knoot

      Hoi Mika, leuk om te horen. Zelf ben ik minder bekend met het DAGMAR model. Ik kan je wel zeggen dat ik voor verschillende online conversie tactieken nog altijd graag het AIDA model gebruik. Ook voor offline acquisitie kan het AIDA model goed van pas komen. Succes.

      Antwoord
    • Elly

      Hoi Mika,

      Een vraagje.. heb jij je scriptie al afgerond? Ik ben namelijk ook op zoek naar modellen omtrent acquisitie en was benieuwd of jij nog wat ideeën had.

      Ik hoop dat je mij hierbij kunt helpen.

      Groetjes,
      Elly

      Antwoord
      • Mika

        Hoi Elly,

        Lukt het een beetje met je scriptie? Ik heb hem helaas nog niet afgerond. Ben van plan om hem begin februari in te leveren. De modellen die ik in mijn scriptie gebruik zijn:
        ABELL model
        7s model
        DESTEP
        5 krachten model Porter
        – Customer Journey (aangezien focus ligt op b2b, is er gekozen voor een Buyer Journey
        SWOT analyse
        – DAKMAD model

        Elke model of analyse is natuurlijk afhankelijk van the business waarin je zit.

        Hopelijk kan je er wat mee.

        Groetjes, Mika

        Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jouw marketingplan in 7 stappen

Jouw marketingplan in 7 stappen

Met deze gratis PDF...

Controleer je email inbox!

Share This