Hoe maak je een SWOT-analyse voor jouw organisatie? In dit artikel leggen we het helder uit, compleet met handig voorbeeld en de stappen die je moet doorlopen om tot een goede SWOT-analyse te komen.
SWOT-voorbeeld
Een SWOT-analyse geeft inzicht in de sterke en zwakke punten binnen de organisatie en van de kansen en bedreigingen in de markt. De letters SWOT staan dan ook voor ‘Strengths’ (sterktes), ‘Weaknesses’ (zwaktes), ‘Opportunities’ (kansen) en ‘Threats’ (bedreigingen). Met behulp van ons SWOT-voorbeeld zie je hoe een goede SWOT-analyse tot stand komt. Het theoretische model ziet er als volgt uit:
Demo SWOT-analyse
In de onderstaande video kun je terugzien hoe je snel en gemakkelijk zelf een SWOT-analyse kunt samenstellen voor jouw organisatie met de SWOT- en confrontatiematrix-generator.
Het eindresultaat is een kleurenpallet van groene en rode vlakken, die het makkelijker maken voor je om strategische beslissingen te maken.
Bekijk Marketingbright Academy voor het maken van een SWOT-analyse en andere marketingmodellen.
SWOT-analyse uitleg
De SWOT-analyse is een goed middel om de huidige koers van de organisatie te beoordelen. Op basis van deze beoordeling kun je namelijk bepalen wat de organisatie nog moet doen om meer succes te krijgen op de markt.
Iedere organisatie kan een SWOT-analyse maken om meer inzicht te krijgen in de interne sterke punten en zwakke punten en in de kansen en bedreigingen die schuilen in de markt. De SWOT-analyse is daarom niet alleen een geschikt marketingmodel voor commerciële organisaties, maar ook voor de non-profit sector.
Situatieanalyse maken
Begin met het maken van de situatieanalyse. Bij de situatieanalyse onderzoek je de huidige stand van zaken. Formuleer de doelstellingen van je onderzoek en voer de analyse van de externe omgeving en de analyse van de interne omgeving uit. Dit levert sterktes, zwaktes, bedreigingen en kansen op.
Tijdens de externe analyse ga je opzoek naar kansen en bedreigingen. Tijdens de interne analyse richt je je op sterktes en zwaktes. Om die reden wordt de interne analyse ook weleens ‘sterkte-zwakte-analyse‘ genoemd.
SWOT-model
De SWOT-analyse kan nu uitgewerkt worden in het SWOT-model, zoals in de afbeelding hieronder:
Stel het SWOT-model samen
Je zet de resultaten van de interne analyse op een rij onder sterke punten en zwakke punten. Zet vervolgens de uitkomsten uit de externe analyse op een rij onder bedreigingen en kansen. Selecteer de sterke punten die het belangrijkst zijn en rangschik deze van S1 (meest belangrijk) naar S2, S3… tot bijvoorbeeld S10 (minst belangrijk). Doe dit ook voor zwaktes (Z1 t/m Z10), bedreigingen (B1 t/m B10) en kansen (K1 t/m K10).
SWOT-confrontatiematrix
Nu ga je verder met de confrontatiematrix, ook wel SWOT-matrix genoemd. Hierin confronteer je de kansen en bedreigingen met de sterke en zwakke punten.
Confrontatiematrix opstellen
Neem alleen de top 3 van alle sterktes, zwaktes, bedreigingen en kansen uit de SWOT-matrix mee. Zo kun je strategische opties samenstellen.
- SB-confrontaties (sterktes en bedreigingen): SB1, SB2, SB3 enz.
- ZB-confrontaties (zwaktes en bedreigingen): ZB1, ZB2, ZB3 enz.
In de confrontatiematrix ga je beoordelen of een sterkte of zwakte een kans of bedreiging kan benutten of tegenhouden. Hoe donkerder de groene of rode kleur, des te urgenter zijn de positieve of negatieve issues. Hieronder zie je een voorbeeld van de confrontatiematrix:
Vervolgstappen na de SWOT
Nu ben je klaar met de SWOT-analyse. Hierna staat het bepalen van de marketingstrategie op het programma.
Strategiebepaling
Op basis van de confrontatiematrix worden nieuwe opties en doelstellingen geformuleerd. De confrontatiematrix kan leiden tot nieuwe tactische beslissingen, ervoor zorgen dat huidige ideeën moeten worden aangepast of leiden tot tactische beslissingen om de eerder bedachte strategie uit te kunnen voeren. Zo zie je dat de SWOT-analyse een heel belangrijk onderdeel is van het strategisch marketingplan.
Hi Monique,
ik heb in mijn SWOT 4 sterktes, 6 zwaktes, 4 kansen en 5 bedreigingen. Kan dit? Dit bedrijf heeft gewoon veel belangrijke zwakke punten en weinig sterktes. Moeten de aantallen in de SWOT gelijkt zijn, 5 sterktes, 5 zwaktes, 5 kansen en 5 bedreigingen (bijv)?
Dat klinkt uitstekend! De aantallen hoeven zeker niet gelijk te zijn, zolang je onderzoek alle aspecten maar identificeert en onderbouwt.
De volgende stap is een SWOT-matrix samen te stellen. Daar neem je uitsluitend de 3 belangrijkste aspecten van ieder element mee. De overige aspecten komen bij het bepalen van marketingstrategie weer aan bod. Succes!
Beste,
Ik zie bij de confrontatiematrix dat er aan allebei de eindes een optelsom van het totaal staat. Waarvoor is dit nodig en wat geeft de optelsom aan?
Beste Raoul, die geeft een totaal waardering van dat specifieke element (sterkte, zwakte, kans of bedreiging).