Medewerker vs marketingbureau
Hoe is de relatie tussen jou als marketingonderzoeker en de organisatie waar het onderzoek om draait? Hoe dicht sta je op de organisatie en diens markt? Het antwoord op deze vragen is een bepalende factor in hoeverre de quick scan van belang is. Wanneer je als commercieel medewerker voor de betreffende organisatie werkt heb je hoogstwaarschijnlijk een grote hoeveelheid ervaring en know-how van markt en organisatie. Dat hoeft niet te betekenen dat de quick scan overgeslagen kan worden om je direct op de marktanalyse (stap 2) te storten.
Marketingbureau
Het is niet ongebruikelijk bij marketingonderzoek om een partij te betrekken die verstand heeft van het marketingproces. Een commercieel bureau, zoals een communicatie-, sales-, of marketingbureau is een voorbeeld hiervan. Deze marketingbureau’s hebben kennis van het marketingproces en in sommige gevallen ook van de markt waarin je opereert. De quick scan is een belangrijk middel voor marketingbureau’s om breed te oriënteren op markt en organisatie om daarmee een waardevolle inzage te krijgen in het marketingprobleem. Een marketingbureau heeft als externe partij een bevoorrechte positie om een helikopterview te ontwikkelen van markt en organisatie. Een succesvol communicatie-, sales-, of marketingbureau heeft het talent om met deze helikopterview de vinger op de zere plek te leggen.
Brede oriëntatie
Vaak ligt het marketingprobleem dieper dan je in eerste instantie zou denken. Hoe denken andere afdelingen binnen de organisatie over het marketingprobleem? Ondanks dat andere medewerkers geen marketing en/of commerciële achtergrond hebben, kunnen deze wél waardevolle kennis en visie hebben ten goede van jouw marketingonderzoek. Ga in gesprek en betrek diverse blikvelden in het proces!
Doel van de quick scan
Het uitgangspunt van de quick scan is een zo breed mogelijke en neutrale inzage in markt en organisatie. Met neutraal wordt bedoeld dat je het marketingprobleem zonder tunnelvisie benadert. Het is een valkuil om te zeggen dat factor x verantwoordelijk is voor het marketingprobleem, waarbij je oogkleppen ontwikkeld voor minder zichtbare symptomen.
Input voor probleemscan
De quick scan geeft de input voor de probleemscan (ook wel probleemdefinitie genoemd). Bij de probleemscan probeer je de vinger al wat meer op de zere plek leggen, door het marketingprobleem te identificeren.
Jouw quick scan
Werk jij aan een quick scan voor jouw organisatie? Of ben je actief als marketingbureau? Wij hebben een blauwprint ontwikkeld voor marketingbureau’s en commerciële professionals.
Quick scan uitvoeren
In de uitvoering van jouw quick scan kun je onder andere de volgende middelen gebruiken;
- gesprekken met medewerkers
- gesprekken met klanten
- gesprekken met prospects
- gesprekken met leveranciers en andere stakeholders
- oriënteren op markt ontwikkelingen
- documentatie binnen de organisatie
- ondermeningsvisie / mission statment
- huidige marketingstrategie
- bestaande marketingplannen
- jaarplannen
Probeer zoveel mogelijk informatie boven te halen om het marketingprobleem bloot te leggen. Vragen die je kunnen helpen bij je quick scan zijn bijvoorbeeld:
- Zijn er SMART doelstellingen vastgelegd?
- Bestaat er een analyse van sterktes,zwaktes, kansen en bedreigingen?
- Is de onderneming duidelijk gepositioneerd?
- Bestaat er inzicht in marktontwikkelingen?
- Is er een recente concurrentie analyse beschikbaar?
- Is er een recent marketingplan opgesteld?
- Wordt er jaarlijks een budget (omzet/kosten) vastgesteld?
- Worden er jaarplannen opgesteld (personeel, middelen, omzet, kosten, resultaten, groei)?
- Worden behaalde resultaten op basis van budget en jaarplannen geëvalueerd?
- Is er een adequaat management informatie- en rapportagesysteem?
In de volgende stap lees je hoe je de inzage van de quick scan kunt gebruiken om het marketingprobleem te identificeren en de bijbehorende symptomen te herkennen. Ook lees je wat voor soort marketingplan bij het betreffende marketingprobleem hoort.
Hi Jeroen,
Je eindigt de pagina met de navolgende tekst, maar waar is de volgende stap dan?
In de volgende stap lees je hoe je de inzage van de quick scan kunt gebruiken om het marketingprobleem te identificeren en de bijbehorende symptomen te herkennen. Ook lees je wat voor soort marketingplan bij het betreffende marketingprobleem hoort.